Jaki tryb życia wiodą ptaki?

Jastrząb gołębiarz, występujący też pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to duży ptak drapieżny, który wywodzi się z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które upodobał sobie jastrząb gołębiarz do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego znajdująca się na północnej półkuli globu ziemskiego. Jastrzębia gołębiarza spotkać można więc w Europie, Azji, Ameryce Północnej i północnych obszarach Afryki.

Jastrząb gołębiarz należy raczej do ptaków, które są gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku zauważa się jedynie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki mieszkające w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej oraz Azji udają się w stronę rejonów, które charakteryzują się trochę cieplejszym klimatem.

Ptaki tryb życia

W Polsce jastrząb gołębiarz występuje szalenie nielicznie, a przychodząca zima jest dla niego powodem do dalekich wędrówek, w trakcie których szuka wystarczająco ciepłego klimatu. Wierzchnia strona ciała dorosłych ptaków jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. W innym kolorze jest natomiast spód, którego jasny popiel pokryty jest dodatkowo poprzecznymi, falistymi prążkami. Stanowi to szalenie charakterystyczną cechę morfologii  jastrzębia gołębiarza. Inaczej wyglądają natomiast młode osobniki, których wierzchnia strona ciała jest mocniej brązowy, a faliste prążki zastępują plamki, których kształt porównuje się do spadających kropel wody.

Samice i samce jastrzębia gołębiarza różnią się rozmiarami. Jednakowo długość ciała, długość ogona jak i rozpiętość skrzydeł osiąga wyższe wartości u samicy. Jastrząb gołębiarz to samotnik, który partnera szuka tylko w okresie godowym. Jego skryty , a także tryb życia i milczące usposobienie to inne cechy, które są typowe dla tego właśnie gatunku ptaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *